Ingrediente
- 5 oua
- 300g faina
- 200g zahar
- 100g smantana
- 1 plic zahar vanilat
- 1/2 plic praf de copt
- 500ml frisca
- 2 portocale mari
- 100g zahar (pentru stelutele de zahar ars)
- putin ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Albusurile se bat spuma iar galbenusurile se freaca cu zaharul granulat si cel vanilat. Intr-un bol punem smantana, galbenusurile cu zahar si albusurile batute spuma, faina si praful de copt. Toate aceste ingrediente se amesteca iar compozitia se toarna intr-o tava rotunda tapetata cu unt si faina.
Tava se introduce la cuptor, la foc moderat, 35-40 de minute. Dupa ce s-a racit, blatul se taie in doua si se insiropeaza cu sucul de la o portocala. Frisca batuta se imparte in doua, intr-una se pune cealalta portocala care a fost taiata in bucati mici iar cu frisca ramasa se va orna tortul.
Cu frisca in care avem bucatile de portocale se acopera prima foaie a tortului iar cu cea fara portocala se orneaza foaia de sus si marginile tortului. Deasupra tortului se aseaza stelutele de zahar ars.
Pentru a prepara stelutele se incalzesc 100g zahar, in care se adauga o lingurita de apa rece, intr-un vas si se fierbe pana cand se obtine caramel. Se tapeteaza o tava cu hartie pergament si se unge cu putin ulei. Se toarna caramelul de sus in jos, astfel incat toate fasiile sa se lege si sa formeze stelute, apoi se lasa deoparte.