Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 8 decembrie 2010

Supa de rosii cu fidea

             Aceasta este una din supele usoare si foarte la indemana pentru momentele in care doriti sa luati o masa lejera.
             
            Ingrediente necesare:
100 grame fidea
2 ardei grasi
o ceapa
1 morcov
1 litru de suc de rosii
sare, piper, patrunjel
 
             Mod de preparare:
             In primul rand am tocat marunt ardeii grasi, ceapa si morcovul si le-am pus la fiert in 2 litri de apa cu un praf de sare si de piper. Am lasat legumele sa fiarba timp de 15 minute, dupa care am adaugat 1 litru de suc de rosii.
             Am lasat totul la fiert inca 10 minute, dupa care am adaugat fideaua. Se lasa sa fiarba inca 7-8 minute, dupa care se opreste focul si se presara patrunjelul tocat.
            
Pofta Buna!!!

Inapoi la retete

http://retete-culinare-ro.blogspot.com/p/mancaruri-cu-carne.html

tocanita de vitel

Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
400 g carne de vitel
2 cepe
un catel de ustuoi
o lingura sos iute
o lingura pasta de tomate
4 linguri ulei
2-3 linguri smantana
sare,piper,foaie de dafin,cimbru,ienibahar
patrunjel si marar


Mod de preparare:

Calesc ceapa 2-3 minute, adaug carnea taiata in cuburi,condimentez,las sa se caleasca impreuna 5 minute, adaug o ceasca de apa, las sa fiarba o jumatate de ora.Adaug sosul iute, usturoiul pisat,pasta de tomate, smantana,mai las pe foc 10 minute,presar verdeata.Servim cu mamaliguta sau cu piure de cartofi si salata

file porc cu ciuperci

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg file de porc
1 borcan ciuperci taiate
200 ml smantana
2-3 cepe mici verzi
4 catei usturoi
1 lingura mustar iute
patrunjel verde
50 ml lapte
50 g unt
sare
piper
1 lingura pasta gogosari


Mod de preparare:

Fileul de porc se taie felii groase de 1 cm care se pun intre doua foi de plastic si se bat cu batatorul de snitele.Apoi se asezoneaza pe ambele parti si se dau la rece pentru macar 30 minute.
Se incalzeste gratarul si se frig bucatile de carne pe ambele parti.Se iau de pe gratar si se pastreaza la cald.
Cepele se taie marunt si se calesc in putin unt.Adaugam peste ele ciupercile taiate , mustarul , usturoiul pisat si laptele. Amestecam bine si adaugam bucatile de gratar prajite.Daca mai este nevoie mai adaugam putina apa sa fiarba bine carnea.
Cand aceasta este fiarta adaugam smantana groasa si patrunjelul verde tocat.
Fileul il servim cu cartofi piure sau cu orez si cu salata de castraveti.
Pofta mare !

musaca de cartofi cu carne tocata

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500gr carne tocata
o ceapa
1 ou
4,5 cartofi
1/2 pahar lapte
2 linguri margarina(unt)
1/2 lingura delicat de legume
sare,piper,ulei
cascaval ras(optional)


Mod de preparare:

Am incerecat mai multe retete de musaca de cartofi cu carne tocata si aceata m-i sa parut cel mai usor de preparat si cea mai buna. :)
Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in putin ulei incins pana prinde o culoare aurie.Adaugam carnea tocata;potrivim de sare si piper si o calim pana se albeste.Stingem focul si o dam de o parte.Cand sa racit se bune oul batut si se amesteca bine. Cartofii se taie bucatele(ca pentru piure) si se pun la fiert in apa cu putina sare.Se ia spuma de deasupra si ii lasam sa fiarba pana observam ca incep sa se sfarame.Scurgem apa,punem delicatul,margarina(untul),laptele si se face piureul.Pregatim o tava de cuptor unsa cu putin unt si punem un strat de piure,carnea,cascavalul ras(eu am uitat de el in frigider:))si restul de piure.Se da la cuptor cca o jumatate de ora la 220-230 grade pana se rumeneste putin pe deasupra.Se serveste cu salata sau ceva acritura. Eu am mancat cu ardei copti:).Sper sa va placa.

pulpe in foietaj

Timp de preparare:
2 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg pulpe dezosate (partea de sus a pulpei)
200 g cabanos
1/2 kg foietaj
1 ou
sare, piper,ulei,susan


Mod de preparare:

Asezi o bucata de cabanos in locul osului pulpei, prinzi cu o scobitoare, treci printr-un sos obtinut din ulei, sare, piper. Asezi pe grill pana se patrunde carnea pe ambele parti, fara sa se rumeneasca.
Tai fasii de foietaj(1 cm grosime, infasori pulpa, asezi in tava unsa cu ulei. Bati un ou cu sare si piper, ungi fiecare pulpa, presari susan,dai la cuptor pentru aproximativ o ora(pana se rumenesc)Servesti calde cu salata proaspata dupa placere

Friptura de curcan cu carnati si cartofi

Timp de preparare:
2 ore si 45 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
1 pulpa superioara curcan (1,2-1,5 kg),
500 g carnati subtiri afumati (cabanos), 250-300 g, gusa de porc afumata (costita, sunca),
1 kg cartofi albi,
250 g dovleac de placinta,
1 portocala,
1 lamaie,
1 legatura marar si patrunjel,
1 capatana usturoi,
4-5 linguri ketchup,
o stampla de coniac (50 ml),
100 ml bulion,
5 linguri ulei,
2 lingurite miere de albine,
unt cat o nuca,
8-10 foi de dafin,
50 ml otet,
sare, piper, cimbru, paprika/boia iute si dulce


Mod de preparare:

Condimentati carnea cu cimbru, piper, paprika/boia iute si dulce, mierea de albine, zeama de la 1/2 lamaie, usturoi, foi de dafin, marar si patrunjel si lasati-o sa stea cu condimentele cam o ora. Puneti uleiul la incins intr-o tigaie antiaderenta si prajiti pulpa cate 3-4 minute pe fiecare parte.
Puneti pulpa de curcan intr-o tava mai mare si inalta, turnati peste ea uleiul din tigaie si ungeti-o cu unt. Puneti langa carne dovleacul taiat bucati (ii va da o culoare aurie speciala, festiva), cartofii curatati si taiati bucati mari, in lungime, otet, bulion, 400 ml apa fierbinte, ketchup, carnatii si acoperiti pulpa cu felii de gusa de porc. Curatati portocala de coaja, taiati-o felii de 3-4 mm grosime si asezati-le peste cartofi, impreuna cu usturoiul curatat si feliat.
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati-o la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru o ora. Scoateti tava din cuptor, indepartati folia, intoarceti carnea pe cealalta parte, acoperiti-o din nou cu feliile de afumatura, adaugati coniacul si acoperiti doar carnea cu un capac emailat, apoi dati tava la cuptor, la foc mic, pentru inca o ora. Din cand cand stropiti carnatii si cartofii cu sosul din tava.
Asezati pe un platou pulpa de curcan, taiati intr-o parte cateva felii, asezati pe platou si carnati, cartofi, felii de afumatura si sos din tava. Decorati cu verdeata.
Asezati pe farfurii felii de friptura, cartofi, carnati, afumatura, felii de portocala, verdeata si sos din tava. Garnisiti cu castraveciori murati, gogosari acri, etc.
Pofta buna. Este un deliciu. Va aduce un plus de savoare si sarbatoare pe masa festiva

snitel piept pui si cascaval

Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
un piept de pui
100 g cascaval
2 oua
faina de grau
sare,piper, ulei pentru prajit


Mod de preparare:

Feliez pieptul de pui, il bat pentru snitel.Asez cate o felie de carne, o felie de cascaval si una de carne.Trec prin oul batut cu sare,piper si o lingura de ulei. Prajesc in uleiul incins. Scot pe servet de hartie.Servim cu garnitura de cartofi prajiti si gogosar.

Chiftele de porc cu soia

Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500 g carne tocata de porc
1 plic de 100 g cuburi de soia
2 oua
5-6 catei de usturoi
1 ceapa
1 morcov mic (carota)
200 ml ulei pentru prajit
5 linguri de faina, 1 lingura ketchup
1 legatura marar proaspat sau in otet
sare, piper, cimbru


Mod de preparare:

Puneti cuburile de soia la inmuiat in apa calda pana se umfla bine, apoi stoarceti-le. Curatati si tocati ceapa, taiati usturoiul felii si dati morcovul pe razatoarea mare. Puneti la calit in 3 linguri de ulei ceapa si morcovul, adaugati 1 lingura de ketchup, putina apa si caliti pana scade bine zeama.
Tocati soia impreuna cu usturoiul (in blender sau cu masina de tocat carne) si puneti intr-un castron carnea tocata, soia, ouale, cimbru, sare piper, apoi adaugati legumele calite si mararul tocat marunt. Daca folositi marar in otet trebuie bine clatit. Omogenizati bine compozitia.
Formati cu mana uda chiftele de marime potrivita, cam cat o lingura de carne, pe care le asezati pe un fund de lemn ud. Puneti uleiul la incinns si pregatiti o tava in care puneti faina. Cand s-a incins bine uleiul, dati chiftelele prin faina, le scuturati putin cu palma si le turtiti putin, apoi le puneti la prajit. Se prajesc pe ambele parti cate 4-5 minute pana se rumenesc si se scot pe hartie absorbanta.
Eu folosesc destul de des soia cand fac preparate cu carne tocata de porc pentru ca absoarbe grasimea si sunt mai sanatoase. Se servesc ca atare sau cu diferite garnituri. Eu am preparat piure de cartofi si sos de rosii.
Pofta buna.

pilaf de orez cu pulpe pui

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
-orez
-pulpe de pui
-1 ceapa
-2 morcovi
-ulei
-sare
-piper
-boia dulce
-vegeta
-frunze de patrunjel


Mod de preparare:

Se spala si se curata pulpele, se pun sa se prajeasca in putin ulei.
Ceapa se curata si se taie marunt.
Morcovii curatati si dati pe razatoarea mica.
Cand carnea este bine rumenita se adauga ceapa si morcovii ,se sareaza si pipereaz si se lasa sa se caleasca bine. Cand sunt calite zarzavaturile se pune o lingurita de boia dulce si apa pana ce carnea este bine acoperita.Se adauga patrunjelul tacat marunt sau uscatsi se lasa sa fiarba la foc incet pana ce este fiarta carnea .Acoperiti cratita pentru a nu scadea prea mult apa.
Cand este carnea fiarta se adauga orezul( pentru a pune cantitatea exacta de orez pentru cantitatea de apa ce o avetiin cratita , puneti cu pumnul trasand o linie in diametrul cratitei pana ce se vede putin orezul din apa)
Gustati sa fie bine saratpentru ca orezul necesita mai multa sare, amestecati incet sa nu se sfarame carnea si bagati la cuptor la foc puternic pana ce se usuca pe deasupra.
Eu am transferat zema si carnea intr-o tava de prajituri pentru ca nu puteam baga cratita in cuptor avand manerele de plastic.
Serviti cu muraturi.

Musaca de vinete

Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
3 vinete
4 rosii mai mari
½ kg.carne tocata manzat
½ kg.carne tocata pui
1 legatura ceapa verde
1 ou
verdeata tocata, marar si partunjel
½ pahar suc de rosii
½ pahar apa
sare si piper dupa gust
4-5 frunze menta proaspat tocata
1 lingurita oregano
100g cascaval ras
1 pahar suc de rosii


Mod de preparare:

Carnea se amesteca cu ceapa tocata marunt impreuna cu oul si condimentele.Se pune intr-un vas cu putin ulei si se lasa sa se rumeneasca putin,apoi se adauga apa si sucul de rosii si se lasa pe foc pana se evapora toata zeama.Cand a scazut toata zeama se ia de pe foc si se lasa la o parte.Vinetele se spala se curate de caoja din loc in loc,se dau cu putina sare si se lasa la scurs,apoi se pun pe gratar la rumenit .Gratarul trebuie uns inainte cu putin ulei(sau se pot prajii in ulei).La fel se procedeaza si cu rosiile,doar ca ele trebuie tinute foarte putin pe gratar ca sa nu se prajeasca prea tare.Se aseaza feliile de vinete intr-un vas incasabil(yena),deasupra se pun rondele de rosii peste care presam putin oregano,adaugam stratul de carne si acoperim cu restul de vinete si rosii.Presaram iar oregano si deasupra turnam sos se rosii si bagam vasul in cuptorul preancalzit la 200gC pentru 20-30 de minute.Cand musacaua este gata se pune deasupra cascavalul ras si se mai lasa 5 minute in cuptor apoi se poate servii.

snitel cu ceapa si usturoi

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
Avem nevoie de:
-1 kg snitele de vita
-3 cepe mari
-8 catei de usturoi
-1 lingurita de boia dulce de ardei
-4 linguri ulei de porumb
-3 linguri pasta de rosii
-5 linguri de faina
-1 lingurita condiment macinat pentru carne :all spice,scortisoara,ghimbir,nucsoara,chimin,cardamom,lamaie uscata,piper alb
-1 cutie de smantana Nestle( 170 grame)
-1 lingura de patrunjel verde tocat marunt
-sare dupa gust
-piper proaspat macinat dupa gust


Mod de preparare:

Snitelele se sareaza si se bat, apoi se dau prin faina.
Ceapa se curata, se taie pestisori si se caleste in ulei pana devine sticloasa.
Se adauga o lingurita de boia, pasta de rosii si usturoiul si se mai calesc 2-3 minute.
Se pun snitelele si se lasa sa se caleasca 5-6 minute.
Se adauga apa cat sa acopere snitelele, se potriveste de sare si piper si se fierb in cratita de fiert sub presiune 35 de minute.
Se drege cu smantana si se adauga patrunjelul verde.
Se servesc cu garnitura de piureu de cartofi sau orez fiert.
Le-am servit cu muraturi , salata de rucola si salata de laptuci cu ceapa verde si rosii.
Pofta buna!

Pui basc cu ardei

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
1 pui taiat bucati
700 gr ardei grasi, rosii, galbeni si verzi
3 catei de usturoi
1 kg de rosii decojite
1 pahar de vin alb
1 felie de suncă (Bayonne/de Parma)
75 g unt
verdeata (patrunjel, leustean, rozmarin)
4 linguri ulei de măsline
un praf de cuisoare
sare, piper


Mod de preparare:

O noua reteta din Turul Frantei, de data aceasta fara faina, in sfarsit, dar tot cu vin. O reteta din Tara Bascilor, din partea franceza a acesteia, mai precis din Navarra. Caravana turului a trecut pe acolo in etapele grele din Pirinei, cand au ajuns de doua ori la peste 2000 de metri pe renumita ascensiune de pe Col du Tourmalet.
Puneţi într-o tigaie 4 linguri de ulei, caliti ceapa si usturoiul, apoi adaugati praful de cuisoare.
Lasati-le sa se prajeasca timp de 5 minute, pana cand ceapa capata o culoare aurie. Adaugati sare, rosiile si ardeii taiati bucatele. Puneti capacul si lasati pe foc mic 20 de minute.
Se prajeste separat puiul in unt si sunca taiata cubulete. Adaugati sare si piper dupa gust. Bucatile de pui trebuie sa se rumeneasca pe toate partile.
Puneti sa fiarba impreuna cele doua compozitii. Adaugati verdeata tocata si vinul alb, acoperiti cu un capac şi lasati pe foc mic inca 30 de minute.
Se serveste calda, impreuna cu legumele si sosul in care s-a facut. Decorati cu verdeata.
Eu am servit-o cu ardei copti. Pofta buna.

Varza dulce cu ciolan la cuptor

Timp de preparare:
3 ore si 40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1,5- 2 kg varza
varza sau verzele sa fie de marime mijlocie si mai "indesate”
un ciolan de cca 1- 1,5 kg
2 cepe
1-2 buc ardei
un morcov mai micut
6 rosii sau bulion,pasta de tomate
1 l bors pentru fiert ciolanul,dar mai opriti un pahar pentru adaugat in varza
sare,piper boabe,boabe de coriandru ,piper macinat,cimbru
3 foi de dafin
1 legatura marar


Mod de preparare:

Varza sau verzele se curata de frunzele urate ,se spala si se toaca foarte subtire,precum taiteii .
Daca nu aveti restrictie la sare,puteti presara putina sare peste varza,o amestecati si o lasati cca jumatate de ora sa se elimine amareala(toxinele),apoi stoarceti usor intre palme sa eliminati surplusul de apa.

Ciolanul se spala foarte bine,se pune la fiert in apa rece si bors,se adauga o frunza de dafin,cateva boabe de piper si cateva boabe de coriandru si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie si intra furculita in carne.Cand este fiert si racit se taie bucati .Puteti fierbe ciolanul si in oala sub presiune.

Intr-o cratita se pune varzica tocata ,stoarsa,ceapa tocata marunt,morcovul taiat cubulete,ardeiul taiat feliute sau cubulete, 2 foi de dafin, piper, cimbru , zeama de carne ,si se lasa sa fiarba inabusit.Cand sunt patrunse adaugati rosiile taiate felii si bulion sau pasta de tomate, marar tocat marunt si daca nu este suficient de acra adaugati borsul pastrat si se lasa sa mai fiarba la foc mic pana se inmoaie si rosiile, se potriveste de sare si condimente , apoi se introduce la cuptor . Cand incepe sa se rumeneasca se pun in varza bucatile de ciolan si se reintroduce vasul la cuptor pana se rumeneste frumos.Daca este nevoie mai adaugati zeama de carne si bulion sau pasta de tomate pentru culoare.
Puteti servi varzica alaturi de mamaliguta si ardei iute.. Pofta buna!

Tocanita de ficat porc

Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
3 cepe mari
500g ficat de porc
50 ml apa
50 ml vin
3 catei de usturoi
4-5 linguri ulei
sare,piper


Mod de preparare:

Calesc ceapa foarte putin,adaug ficatul taiat bucati, spalat,scurs de apa.Las 5 minute sa se caleasca impreuna,adaug usturoiul pisat, apa si vinul.Cand ficatul este patruns,condimentez cu sare si piper dupa gust.Servim cu mamaliguta si salata sau muraturi.

Rulouri cu susan

Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 piept de pui
50 g carnat de casa
cateva felii de ardel rosu proaspat
2 oua
sare, piper
100 g faina de grau
50 g susan
ulei pentru prajit


Mod de preparare:

Feliez pieptul de pui, bat feliile ca pentru snitel.Asez fasii de ardel si de carnat peste feliile de carne,rulez. Trec fiecare rulou prin faina si ou batut cu sare,piper, o lingura de ulei. Prajesc uniform in tigia cu ulei incins. Rulourile se trec a doua oara prin faina si ou, apoi prin susan. Le mai prajim o data uniform doar cateva secunde, sa nu se arda susanul.Servim calde cu salata de cartofi, piure, cartofi pai, sau ca aperitiv. Noi am servit calzi,cu salata orientala cu maioneza.

Bulz la cuptor

imp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pentru 6 portii:o mamaliguta mare facuta din 2 l de apa,sare si malai + 100 gr unt,6 oua,500 gr branza,unt pt. uns tava,carnati si muschi de porc de casa am avut eu,dar poti pune orice alt fel de carne prajita sau pe gratar,carnati,salam etc.

Mod de preparare:

1.Intai faci mamaliga,iar la sfarsit adaugi untul si mesteci pana se topeste.Tot in mamaliga sfarami jumatate din branza.
2.Intr`o tava cu unt torni jumatate din mamaliga,apoi acoperi cu un strat de rondele de carnati,un strat de suvite de muschi (muschiul si carnatii ii calesti un pic in putin ulei de masline inainte),razi branza peste si torni si restul de mamaliga.
3.Faci sase cuibulete in mamaliga pentru cele sase oua.Presari piper peste oua,apoi razi branza ramasa si dai la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra (cca.30-40 min).E bun atat cald cat si rece si merge de minune cu un sos de smantana si usturoi.Pofta buna!

snitel cu sos

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
300 g muschi de vitel
5 catei de usturoi
50 m ulei
faina de grau
5-6 linguri suc de rosii sau 2 linguri pasta de tomate
sare,piper,cimbru,coreandru,foaie de dafin,patrunjel proaspat


Mod de preparare:

Feliez carnea ,o bat si o trec prin faina,apoi o prajesc foarte putin cat sa se prinda faina de carne,pe ambele parti. Separat, calesc 1 minut usturoiul zdrobit,adaug carnea, le calesc un minut impreuna,condimentez,adaug o ceasca de apa,las sa fiarba. Cand carnea este patrunsa, adaugam sucul de rosii,mai lasam 3 minute pe flacara.Servim cu piure de cartofi sau cu mamaliguta.

Mix de legume cu piept de pui

Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 bucati de piept de pui
un morcov
o ceapa
un usturoi verde
o jumatate de ardei rosu proaspat
doua rosii
3 linguri ulei de masline
50 ml vin alb
sare,piper foaie de dafin


Mod de preparare:

Pieptul de pui se taie in cuburi, se asaza in tigaia incinsa cu ulei (eu folosesc dubletta),peste care asezam legumele, condimentele, vinul.Lasam vasul acoperit pe flacara pentru 15-20 minute.Servim cu salata verde si mamaliguta.

Dovlecei si ardei umpluti

Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
4 sau 5 dovlecei
2 sau 3 ardei rosii
1 kg carne tocata de pui
2 oua
1 ceasca de orez spalat
3 sau 4 linguri de pasta de ardei dulce
1 legatura de patrunjel tocat marunt
sare, piper roz proaspat macinat


Mod de preparare:

Curatam dovlecelul si ardeiul gras, ii spalam si ii pregatim pentru umplut.Separat amestecam carnea de pui tocata cu:sare,piper proaspat macinat,un praf de menta,o ceapa tocata marunt,o legatura de patrunjel tocat marunt,2 oua, 3 sau 4 linguri de pasta de ardei rosu dulce,o ceasca de orez spalat.Dupa ce am umplut dovleceii si ardeii,umplem cratita cu apa pana la inaltimea dovleceilor si ii bagam la cuptor pentru cel putin 120 de minute.Se pot servi cu smantana sau cu crema de iaurt.Pofta buna !!!

Pulpe pui cu sos de ciuperci

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
4 pulpe fierte;
300 g ciuperci proaspete;
1 ceapa mica;
1 ceasca supa de carne;
1 lingura faina;
300 g smantana;
sare, piper, marar si patrunjel proaspete.


Mod de preparare:

Fierb pulpele. Calesc ceapa, adaug ciupercile date pe robot, las sa se caleasca impreuna, adaug supa, las sa scada. Pregatesc sosul: faina amestecata cu smantana, sare, piper, marar. Adaug sosul in vasul cu ciuperci, condimentez, las 5 minute sa clocoteasca, adaug pulpele pentru inca 5 minute, presar cu patrunjel verde. Servim cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.

Tocana

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 cepe
1 morcov
4 ardei kapia
un piept de pui
2 linguri pasta de tomate
o lingura mustar
50 ml ulei
50 ml vin alb
sare, piper, cimbru
Garnitura:
100 g orez Unkle Been (la punga)
50 g unt, sare, piper, o foaie de dafin


Mod de preparare:

Tai ceapa pestisori, o calesti putin, adaugi morcovul rondele, lasi sa se patrunda, adaugi pieptul de pui taiat cuburi. Adaugi o cescuta de apa, lasi sa fiarba. Adaugi ardeii kapia copti, curatati, taiati cuburi.Condimentezi, adaugi vinul,lasi sa scada.Adaugi o maioneza obtinuta din pasta de tomate si mustar, storci cateva picaturi de lamaie,mai lasi 2-3 minute sa dea in clocot.
Garnitura: Fierbi orezul in apa clocotita cu sare si foaie de dafin. Cand este fiert, il amesteci cu unt, sare, piper.

Pulpe la dubletta

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
3 pulpe;
1 morcov;
2 cepe;
2-3 catei de usturoi;
2 linguri ulei de masline;
3 rosii sherry;
o cescuta vin alb;
sare, piper, cimbru,enibahar foi de dafin,boia de ardei.


Mod de preparare:

Faci un sos din ulei, vin si condimente. Lasi pulpele pentru o ora in acest sos. Incingi dubletta, asezi pulpele, presari legumele feliate,rosiile sferturi, acoperi, lasi 10 minute, dupa care intorci pulpele, adaugi o ceasca de apa si mai lasi 15 minute. Servesti cu piure de cartofi si salata de ardei copti sau ardei kapia.

Piept de pui cu mazare

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
4 piepti de pui
1 kg mazare
1 ceapa rosie
1 legatura marar
1 cutie rosii tocate in sos de rosii Pomodorre
sare
piper proaspat macinat
marar uscat
menta uscata


Mod de preparare:

Spalam bine pieptul de pui il taiem in cubulete. Punem intr-o craticioara 2 linguri de ulei din samburi de struguri si dupa ce s-a incins punem bucatalele de piept si le calim putin, amestecand incontinuu ca sa nu se prinda. Intotdeauna, carnea de pui isi lasa zeama,de aceea punem si o ceapa rosie sa se caleasca un pic impreuna cu carnea. Mentionez ca se amesteca in mancare incontinuu ca sa nu se prinda, de aceea o tin intre 5 - 7 minute, carnea la fript cu ceapa. Dupa ce s-a prajit puiul punem si mazarea le mai lasam 10 minute pe foc dupa care le bagam la cuptor pentru 60 de minute. Inainte de a inchide focul la cuptor, cu 10 minute, scoatem craticioara si punem si cutia de rosii tocate in sos peste mazare si mai lasam focul aprins inca 10 minute.Mentionez ca de cate ori pun 1 cutie de rosii in suc de rosii o incalzesc separat, nu o pun direct in cratita,ca sa nu intareasca mazarea. Cand consideram ca este gata (fiecare trebuie sa guste din mancare ca sa-si dea seama cat trebuie sa mai stea in cuptor), inchidem focul si o lasam sa se raceasca in cuptor. Pofta buna!!!

Tocanita din pulpe cu ciuperci

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 puplpe
1/2 kg ciuperci de toamna (ghebe)
supa de pui
1 ceapa
50 g unt
2 catei de usturoi
200 g smantana
sare piper, cimbru, patrunjel, marar


Mod de preparare:

Fierbi ciupercile, le clatesti cu apa rece, lasi la strecurat, dai pe robot. Pulpele le fierbi cu legume, le dezosesti, le desfaci in bucatele. Calesti ceapa in unt, adaugi ciupercile, usuroiul, lasi sa se caleasca 5 minute. Adaugi supa in care au fiert pulpele.Cand scade sosul, adaugi smantana si carnea. Condimentezi, dai un clocot, presari verdeata. Servesti cu mamaliguta.

Sarmale cu orez si cimbru

Timp de preparare:
2 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
-o cana mare plina cu orez
-3 linguri cu bulion sau pasta de tomate
-foi de dafin
-un morcov dat pe razatoare
-o ceapa tocata
-cimbru (o mana plina!)
-varza acra
-piper
-sare
-carnati de casa (de oaie, in intestine naturale) -optional


Mod de preparare:

Se calesc toate ingredientele cu o cescuta de ulei, vreo 2, 3 minute, ca sa se dezvolte putin aromele. Se impacheteaza in foi de varza, se aseaza in straturi intr-o cratita, se intercaleaza legume si carnati de casa , se toarna putin bulion, se pun firicele de marar ,se umple cratita cu apa.Se acopera cu o farfurie,se pune la foc mare pana da in primul clocot, apoi se muta pe cel mic.
Dupa o ora, mutati cratita in cuptor, sus, si mai lasati la foc mic 30-40 minute.Aveti grija sa fie un capac pe ea pentru ca bulionul si mararul de deasupra se pot arde.Eventual, pentru crusta aceea minunata , luati capacul cu 10 minute inainte de a opri focul.Trebuie sa ma credeti, au iesit exceptionale!Orezul s-a legat atat de bine cu cimbrul si legumele, incat boabele erau aproape lipicioase(asta pentru ca le calisem putin inainte).Pofta buna!