Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 decembrie 2010

Toba 1



Cantităţi/ingrediente: capul de porc (fără creier) împreună cu limba, inima, rinichii, stomacul bine spălat şi curăţat, şorici, 2 foi de dafin, sare, piper, 2-3 boabe de ienibahar


Preparare:    Înainte de a fi puse la fiert, toate bucăţile de carne şi şoricul se spală foarte bine; dacă e nevoie, se ţin puţin în apă caldă şi se răzuiesc cu cuţitul în aşa fel încât să capete un aspect plăcut. Capul tăiat în bucăţi de mărime potrivită, şoricul, limba întreagă, inima şi rinichii se pun la fiert în apă rece împreună cu foile de dafin şi sare. Se fierb pe jumătate, după care se scot şi se lasă să se răcorească. Apoi se dezosează şi se taie în felii potrivit de lungi şi degroase (inima şi rinichii în felii mai mari); limba, curăţată de piele, se lasă întreagă.
            În stomacul bine spălat şi răzuit pe dinăuntru, sărat şi piperat, se alternează bucăţile de carne în funcţie de mărime şi de gust, peste fiecare strat punându-se un praf de piper şi foarte puţin ienibahar (în exces, el amăreşte compoziţia). Limba se pune întreagă în lungul stomacului, iar celelalte bucăţi în evantai, având grijă să se pună porţiuni mai groase de la căpăţână printre ele. De aşezarea componetelor depinde aspectul tobei la tăiere.

            După ce s-a umplut, stomacul se coase la capete şi se pune la fiert în apa în care a fiert carnea. Toba se înţeapă cu o furculiţă sau cu o andrea în câteva puncte şi se lasă la fiert trei-patru ore, după care se scoate şi se pune caldă sub teasc.
            Se serveşte rece, ca gustare , tăiată în felii nu prea groase, cu lămâie, muştar sau murături.