Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 decembrie 2010

Tort Dobos

Cum de pe masa festiva de Craciun nu trebuie sa lipseasca tortul, va recomandam reteta de tort Dobos. Un desert delicios potrivit persoanelor care adora prajiturile cochete, extrem de dulci.

                                 


Iata de ce aveti nevoie:

pentru foi
- 160 g zahar tos, 8 oua, 120 g faina, esenta de rom, 90 g unt, iar pentru crema - 250 g unt, 3 oua, 200 g zahar tos, 150 g ciocolata de menaj, 3 linguri apa, esenta de rom, zahar vanilat.

Foile le veti prepara astfel:
Se bat albusurile spuma, dupa care se adauga zaharul putin cate putin, si esenta de rom. Se adauga galbenusurile si untul topit, faina in ploaie si se incorporeaza usor totul. Se ia cate o foaie si se intinde. Dupa care se va coace pe fundul unei tavi tapetate cu ulei si faina. Cand este gata se dezlipeste cu un cutit.

Cum preparati crema:


Ciocolata se rade fin. Se bat albusurile spuma si se adauga zaharul, esenta de rom, galbenusurile si apa. Compozitia se va pune pe bain-marie (un vas cu apa fiarta) si se lasa aproximativ 10 minute, pana devine cremoasa. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata in ploaie, zaharul vanilat, esenta de rom, si se amesteca bine. Se adauga untul si se amesteca pana se incorporeaza.

Se intinde prima foaie, se unge cu crema si se repeta. Pe ultima nu se mai pune crema. Intr-o cratita se caramelizeaza zaharul si se adauga peste foaia neunsa. Dupa care se imbraca "din cap pana-n picioare" in ciocolata si se orneaza dupa preferinte.